Lista najważniejszych alergenów pokarmowych prezentuje się następująco:
- GLUTEN
- SKORUPIAKI i produkty pochodne
- JAJA i produkty pochodne
- RYBY i produkty pochodne
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
- SOJA i produkty pochodne
- MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- ORZECHY
- SELER i produkty pochodne
- GORCZYCA i produkty pochodne
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
- DWUTLENEK SIARKI
- ŁUBIN i produkty pochodne
- MIĘCZAKI i produkty pochodne
Do przygotowania obiadów korzystamy także z przypraw:
Pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, pieprz cayen, sól biała, sól morska, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek, bazylia, oregano, tymianek, bazylia, carry,
liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, cukier wanilinowy, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk
Producent informuje że, przyprawy te mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy.
W kuchni szkolnej używa się także zboża zawierającego gluten, mleko, soję, jaja, ryby, gorczycę, seler, orzechy oraz sezam, dlatego w każdej potrawie może występować ww. alergen.
Do smażenia potraw używamy oleju rzepakowego, do surówek olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
Informacje o składnikach potraw dostępne są u Intendenta.
Szkoła zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn losowych.