ALERGENY

      Lista najważniejszych alergenów pokarmowych prezentuje się następująco:

  1. GLUTEN
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne
  3. JAJA i produkty pochodne
  4. RYBY i produkty pochodne
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
  6. SOJA i produkty pochodne
  7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. ORZECHY
  9. SELER i produkty pochodne
  10. GORCZYCA i produkty pochodne
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
  12. DWUTLENEK SIARKI
  13. ŁUBIN i produkty pochodne
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne

Do przygotowania obiadów korzystamy także z przypraw:

Pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, pieprz cayen, sól biała, sól morska, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek, bazylia, oregano, tymianek, bazylia, carry,

 liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, cukier wanilinowy, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk

Producent informuje że, przyprawy te  mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy.

W kuchni szkolnej używa się także zboża zawierającego gluten, mleko, soję, jaja, ryby, gorczycę, seler, orzechy oraz sezam, dlatego w każdej potrawie może występować ww. alergen.

Do smażenia potraw używamy oleju rzepakowego, do surówek olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.

Informacje o składnikach potraw dostępne są u Intendenta.

Szkoła zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn losowych.